2 Mayıs 2009 Cumartesi

Saracoğlu dev buluşmayı bekliyor

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı, 9 ay süren hummalı bir çalışmayla 20 Mayıs'ta oynanacak UEFA Kupası finaline hazır hale getirildi. Orhan Gorbon'un Proje Sorumlusu, Sami Çölgeçen'in Proje Danışmanı olarak görev aldığı çalışmalarda Fenerbahçe Stadı'nın altyapısı adeta yeni baştan inşa edildi. Sadece birkaç saat sürecek final için aylar boyunca akıtılan terin hikâyesini gelin birlikte okuyalım.

TamSaha

4 Ekim 2006'da UEFA Yönetim Kurulu 2009 UEFA Kupası Finali'ne ev sahipliği yapacak mekân olarak Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nı seçtiğinde 2009'un 20 Mayıs'ı oldukça uzak bir tarih olarak gözüküyordu.

Geçen yılın Mayıs ayında Orhan Gorbon, Proje Sorumlusu ve Sami Çölgeçen de Proje Danışmanı olarak atandığında finale 1 sene kalmıştı ve 20 Mayıs yine çok uzakta bir tarih gibi geliyordu.

Ağustos ayında Yerel Organizasyon Ekibi kuruldu ve UEFA heyetleri ülkeye gelmeye başladığında finale kalan 9 ayın aslında ne kadar kısıtlı olduğu görüldü. İdeal bir stat olan Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın finale hazır hale getirilmesi için sadece 9 ay vardı ve stadı hazır hale getirmek, finalin sorunsuz geçeceği anlamına gelmiyordu.

Bu 9 ayın sekiz buçuğu geçti. Son 20 gün içerisinde stattaki inşaat çalışmaları hızla devam ederken şu ana kadar yapılanları ve yapılacakları özetlemek istedik.

Finalden söz ederken statla ilgili işlerle başlamamız gerekir mutlaka. Bunları listelemek gerekirse, yapılan işin büyüklüğü de ortaya çıkacak. Final hazırlıklarının başladığı ilk gün ve günümüzde gelinen nokta arasındaki fark gerçekten çarpıcı. Modern bir stat olarak kabul edilen ve Şampiyonlar Ligi maçlarına ev sahipliği yapan stadın yaşadığı değişim, onu tam anlamıyla elit bir stat haline getirdi.

Yapılan inşaat çalışmalarının yanında hem Yerel Organizasyon Ekibi hem de Fenerbahçe Kulübü yönetici ve görevlileri uluslararası bir organizasyonda çalışma tecrübesine sahip oldular ve bu tecrübe gelecekte paha biçilemeyecek bir deneyim olarak yer etti.

Yapılan inşaat ve benzeri çalışmaların listesini aşağıda veriyoruz ve sadece bu liste bile final için harcanan emeğin bir göstergesi. Bir büyüğümüz vakti zamanında şöyle demiş; "90 dakika bu işin en kolay bölümüdür." 2005'teki muhteşem finali organize eden arkadaşlarımız bunun ne anlama geldiğini gayet iyi biliyor aslında. Milli Takım maçlarında görev alan arkadaşlarımız da.

Organizasyonun birkaç temel noktasından da bahsetmek lâzım. UEFA ve TEAM finale kadar geçen sürede 4 resmi ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaretler, saatler süren toplantılara ve organizasyon hazırlıklarına sahne oldu. Orhan Gorbon projeyi yönetirken yurtdışı ayağında saatler süren telefon görüşmelerine katıldı. Biletleri ve logoyu 2 Aralık'ta kamuoyuna tanıttıktan sonra başlayan satışlarda bir haftalık bir sürede elimizdeki biletler kadar talep aldık. İlk kez bir maça gidemediği için üzülen insanlarla uzun telefon görüşmeleri yaptık. Tüm bu operasyonu Emrah Tok yönetti. Bir tarafta yoğun federasyon programı, diğer tarafta final hazırlıkları… Sorunsuz bir bilet operasyonunun sorumlusu odur. Aydın Gökçen ve Aylin Kulaksız yaklaşık 140 gönüllüyle günler süren mülakatlar yaptı. Aylin tüm operasyonu koordine etti. Aydın'ın lojistik tüm sorunlara bir cevabı vardı. Bu başarılı çalışmaları İngiltere'de yankı buldu ve final sonrası Londra'da çalışmaya başlıyor. Ondan doğacak boşlukta Rauf Eraksan bizimle birlikte oldu. Gizem İmgel, VIP'lerin dertlerinin dermanı olmak için koşturdu durdu. Hediyelikler, yemekler, şaraplar ve protokolün keyfi ondan soruluyordu. Alper Döğmen saha içiyle ilgili her şeye baktı. Çim de ondaydı, takımların ve hakemlerin otelleri de hatta taraftarlara dağıtılan kitapçık da. Kerem Toprak tüm inşaat ve elektrik işlerinin başındaydı. Stadı adeta yeniden inşa etti. En çok yorulanlardan birisiydi. Yardımına Cemil Yılmaz koştu. Selim Şakarcan tanıtıma baktı. 2 Aralık ve 23 Nisan başarılarının baş sorumlusu oydu. Herkes İçin Futbol departmanı ile final kapsamındaki "Herkes İçin Futbol" turnuvasında 1000'e yakın çocuğu eğlenceli müsabakalarla bir araya getirdi. Medya ortaklarını buldu, finali sizlere tanıttı. Cem Sinan Kıroğlu ticari işlerle ilgilendi ve finalin ticari hazırlıklarını sorunsuzca götürdü. Çağrı Yakar tüm grafik işlerini yaptı. Bu sayfalarda gördüğünüz grafiklerin hemen hemen tamamı ona ait. Melekler vardı sonra yanımızda. Duygu Terzioğlu ve Simru Korur finali kayıt altına aldı. Nerede ihtiyaç duyduysak yardım ettiler. Cem Buğra da sonradan aramıza katılıp özverili çalışmasıyla kendisini gösterdi.

Bir de diğer kahramanları var bu finalin. Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu'ndan Ömer Temelli tüm sorunlarımızla ilgilendi ve çözülmesini sağladı. Kulüpten Turgut Acar'ın neşesi bizim ofisimizin de neşesi oldu. Tecrübesiyle pek çok konuda önümüzü açtı. Stat Müdürü Ayhan Bak, İnşaat Sorumlusu Onur Öztürk, Akreditasyon Sorumlusu Nihan İslamoğlu hep yanımızda ve destek halindeydi.

Bir de tabii en önemli teşekkür özneleri, bizlere güvenip bu finali emanet eden Federasyon Başkanlarımız merhum Hasan Doğan ve Mahmut Özgener, başkanvekillerimiz Lutfi Arıboğan ve Servet Yardımcı ile Genel Sekreterimiz Metin Kazancıoğlu'dur.

Valilik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi ve diğer tüm kurumlar her türlü desteği sağladılar bizlere. Onların da bu finalde büyük emeği var.

Siz bu yazıyı okurken, finale 20 günlük bir süre kalmış olacak ve bizler de ekip olarak hazırlık döneminin en stresli 20 gününü yaşayacağız. 20 Mayıs akşamı unutulmayacak bir geceyi yaşatmak için yaklaşık 9 aydır çalışıyoruz. İşte başlangıcından bu yana stadın finale hazır hale getirilmesinin öyküsü…

Yeni skorboardlar

İki yeni skorboard alındı ve Nisan ayında monte edildi. Barco firmasından alınan skorboardlar 44 metrekare büyüklüğünde ve piyasanın en iyi ürünlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Skorboardların finansmanı Fenerbahçe Kulübü ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından sağlandı.

Engelli tribünleri

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın engelli tribünleri final için yeniden inşa edildi. UEFA'nın göndermiş olduğu İngiliz danışmanın stadyum ziyareti sonrasında hazırlamış olduğu rapora göre yapılan çizimlerin ardından stat Mart ayı içerisinde yeni engelli tribünlerine kavuştu.

Tel örgüler ve güvenlik kalkanları söküldü

Fenerbahçe Stadı 5 Nisan Pazar günü oynanan Eskişehirspor maçında tel örgüsüz bir maça ev sahipliği yaptı. Tel örgülerin yanı sıra açılır kapanır özellikteki güvenlik kalkanları da söküldü ve stat çok modern bir görünüme kavuşturuldu.

VIP bölümüne kapı

Fenerbahçe Yönetim Kurulu Locası ile Protokol Bölümü arasında geçişi sağlamak amacıyla bir kapı açılıyor. Bu kapı sadece final maçı için açılacak ve daha sonra tekrar duvar örülecek.

UEFA ofisleri

Yerel Organizasyon Komitesi'ne tahsis edilen ofislerle aynı alanda yer alan diğer ofisler UEFA ve TEAM ekibi için hazırlandı.

Sahayı gören stüdyolar

1907 tribününün güney (Türk Telekom Tribünü) tarafında bulunan A, B ve C bloklardaki koltuklar, bu tribünü inşa eden firma tarafından sökülecek ve Yerel Organizasyon Komitesi'nin kullanımı için hazır duruma getirilecek. Yerel Organizasyon Komitesi bu bölüme dört adet sahayı gören stüdyoyu final maçı öncesi ve sonrasında kullanım için inşa edecek. Final maçından sonra bu stüdyolar yeniden kaldırılacak ve yine aynı firma tarafından orijinal koltuklar eski yerlerine takılacak.

Yeni bir medya tribünü

Medya tribününün kapasitesi arttırılması gerektiğinden, normal şartlarda 165 olan koltuk ve masa sayısı, 550'ye yükseliyor. Toplam 489 yeni koltuk koyulacak, ayrıca mevcut 300 sabit koltuk yerinde kalacak. Yeni basın tribünü için 1.700 adet normal seyirci koltuğu kaldırılacak ve bu bölümler masalı hale getirilecek. 3'er kişilik 163 adet masa monte edilecek ve oldukça modern bir basın tribünü oluşturulacak. Ayrıca bu düzenlemeler için gereken, platform, kablolama vs. gibi hazırlıklar da önceden tamamlanıyor.

Seremoni platformu

UEFA Kupası Finali sonrası kazanan takım kupasını saha içerisinde değil, protokol tribününden alacak. Bunun için protokol tribünü önüne bir platform inşa edilecek. Benzer bir platform daha önce Fenerbahçe'nin şampiyonluğunda yapılmış ve kullanılmıştı. Bu platform da geçici olacak ve daha sonra sökülecek. Ayrıca kupa töreni sırasında foto muhabirlerinin kullanımı için platformlar ve daha iyi bir görüş için yeni ışıklandırma sağlanacak.

Basın çalışma ve toplantı çadırı

Migros'un üzerinde bulunan terasta, basın toplantısı için bir çadır kuruluyor. 600 metrekarelik bu çadır maç öncesi ve sonrası basının çalışması ve basın toplantıları için kullanılacak. Bu çadırın içinde yükseltilmiş platformlar, havalandırma, internet, yeme içme, tuvalet ve simültane tercüme kabinleri olacak.

Foto muhabirleri çalışma çadırı

Normal maç günlerinde naklen yayın araçlarının bulunduğu alanda (Migros tribünü arkası) geçici bir "foto muhabiri çadırı" kurulacak. Bu çadır saha içinde çalışacak olan foto muhabirleri tarafından kullanılacak. Yaklaşık ebadı 250 metrekare olan bu çadırın içinde yükseltilmiş platform, havalandırma, internet, yeme içme, tuvalet kabinleri bulunacak. Final sponsorlarından Canon buraya bir servis alanı da kuruyor.

Misafir seyirci tribününde düzenlemeler

Stadyumun kuzey tarafında, misafir seyircilerin otoyoldan stadyuma giriş yaptıkları noktada bulunan misafir seyirci alanı yeniden düzenlenerek stadın diğer alanlarıyla aynı düzeye getiriliyor.

Yeni kapı numaralandırması

Stadyumun giriş kapıları, isimleri, numaralandırılması vs. gibi konular yabancı seyircilere yardımcı olmadığından, yeniden düzenleme yapılıyor. Bu konuda UEFA ile işbirliğine gidildi ve yeni sistem belirlendi. Adaptasyon çalışmaları devam ediyor.

Yeni Akreditasyon Merkezi

Stadyumunun kuzey tarafında, Burger King'in yanında bulunan Fenerbahçeliler Vakfı tesisleri 15 gün boyunca UEFA Kupası Finali için kullanılacak. Bu bina içerisinde gerekli düzenlemeler yapılıyor.

Teknolojik altyapı hazırlıkları

Stadyumda bulunan internet altyapısı bu final için yeterli bulunmadı. Bu konuda gerek Türk Telekom gerekse de Fenerbahçe Stadyumu'nun IT bölümü ile çalışmalar yapıldı ve statta final günü 80 MBit internet bağlantısı sağlanması konusunda anlaşıldı.

Elektrik altyapısı

Stadyumda bulunan elektrik altyapısı bu final için yeterli bulunmadı. Basın tribünü, stüdyolar, flash alanları gibi yerler için yeni kablolama yapılması gerekti. Bu konuda tüm planlar yapıldı ve 8 Mayıs'tan itibaren kablolama işleri de başlayacak.

100. Yıl ışıkları kaldırıldı

Stadyumun hem doğu (maraton) hem de batı (Fenerium) taraflarında bulunan ve 100. Yıl kutlamaları için takılmış olan ışıklandırmalar söküldü ve Samandıra Tesisleri'ne taşındı.

Yeni Naklen Yayın Alanı

Kenan Evren Lisesi'nin bahçesi yayın araçlarının park alanı olarak Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yeniden düzenlendi. Bu alana yaklaşık 20 TIR'ın park etmesi bekleniyor. Alanda ayrıca ofisler ve seyyar tuvaletler de kurulacak.

Kablo yolu

Kenan Evren Lisesi bahçesinden stadyumunun medya tribününün bulunduğu yüksekliğe kadar çıkan (18 metre), üzerinde görevlilerin de çalışabileceği bir köprü yapılıyor. Bu köprü sayesinde naklen yayın kabloları stada taşınacak.

Senkronizasyon

Stadyumda hâlihazırda yeterli oranda jeneratör bulunmasına karşılık, mevcut sistemin ana şebekeye bağlantısı bulunmuyor. Bu senkronizasyonla ilgili çalışmalar tamamlandı ve final için hazır.

Reklam panolarının kaldırılması

Şu anda saha kenarında bulunan reklam panoları final maçı için yeterli değil ve UEFA kendi portatif LED pano sistemini sadece final maçı için getirip takacak. Bu durumda Fenerbahçe'nin kendi sistemi sökülüp kaldırılacak ve final sonrası yeniden takılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder