17 Ağustos 2009 Pazartesi

Bilet Fiyatları Üzerine

Son günlerde özellikle bazı basın yayın organlarında Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan ve oynanacak maçların bilet ücretleri ile ilgili yapılan çeşitli spekülasyonları hayret ve ibretle takip etmekteyiz.

Hiçbir bir araştırma yapılmadan bilgi ve belge eksikliği ile gerçekleştirilen bu haberler kamuoyunu yanıltıcı mahiyettedir.

Oluşturulmaya çalışılan bu spekülasyonlar sonucu, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, her koşulda desteklerini bizden ve tutkun oldukları renklerden esirgemeyen taraftarlarımızı bilgilendirmek, kamuoyunu da aydınlatmak amacıyla detaylı bir açıklama yapmayı uygun görüyoruz.

Aşağıdaki satırlarda satılan her biletle ilgili herkesi ve herkesimi bilgilendirecek kapsaml açıklamaları okuyabilirsiniz.


Şükrü Saracoğlu Stadyumu kale arkası tribünleri için 55,00 TL'ye satılan her biletin açılımı şu şekildedir;

1-) 55,00 TL'lik bilet bedelinden %10 Biletix, %18 KDV, %10 Federasyon payı, %7 sair olmak üzere toplam %45 kesinti uygulanmaktadır.

Bu zorunlu kesintilerin toplamı 24.75 TL'dir. 55.00 TL olan bilet ücretinden Fenerbahçe Spor Kulübüne kalan meblağ 30.25 TL'dir.

2-) %7'lik sair masrafların açılımı ise şu şekildedir;

a-)Stat kirası, hakem ve gözlemci ücretleri, stattaki özel güvenlik ücretleri, stat temizlik ücretleri ,stat ses sistemi giderleri, güvenlik güçleri kumanya masrafı, Access kontrol masrafları, kapı giriş görevlileri masrafları, stat bakım giderleri(elektrik,su,çim, v.s) ve stat personeli giderleri.

(Merkez Bankasının bugünkü döviz satış kuru baz alındığında 30.25 TL (14.3 Euro'dur)

Geçen sezon kale arkası biletlerimiz 44.00TL'den satılmıştır.Kesintiler sonrası kulübümüze bilet basına kalan meblağ 24.2 TL idi..Bu sezon kesintiler sonrası kulübümüze bilet başına kalan miktarın 30.25 olduğunu hatırlatırsak iki sezon arasındaki ücret düzenlemesinin kulübümüze yansıması 6.05 TL'dir.Günlerdir basın tarafından çıkartılmaya çalışılan sanal fırtınaya kaynak oluşturan meblağı sizlerin de göreceği gibi Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kasasına giren sadece 6.05 TL'den ibarettir.

3-) 2007- 2008 Futbol sezonunda kale arkası bilet ücretlerimiz 30.00 TL idi. 2008 -2009 sezonunda ise kale arkası tribün biletlerimizin 44.00 TL'den satılmıştır. Bu iki sezon arasındaki oransal artış %46 olarak gerçekleşmiştir.

2009 – 2010 sezonu olarak belirlenen bilet ücretlerimiz ise 55.00 TL'dir . Geçen sezonla kıyaslandığında düzenleme oranı %25'dir.

Bazı yayın organlarının son günlerde kasıtlı olarak yazdıkları haberlerin aksine bir sezon öncesine kıyasla kale arkası tribün bilet ücretleri %46 yerine %25 oranında revize edilmiştir.

Söz konusu gazetelerde yer alan haberlerdeki iddiaların aksine, kale arkası tribünlerimizdeki yeni sezon bilet ücretleri için yapılan düzenleme bir sezon öncesine göre %21 oranında daha düşük tutulmuştur.

4-)Kale arkası tribünlerimizin 2007 – 2008 sezonundaki kombine satışları ise 500.00 TL'idi.
2008 – 2009 sezonunda ise bu ücret 600.00 TL olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı bir önceki sezona göre %20 olmuştur.


2009 – 2010 sezonunda kale arkası tribünlerimizin kombine satış ücretleri ise 700.00 TL'dir.
Bir önceki sezona göre gerçekleşen düzenleme %16'dır. Bu hesaplamadan da kolaylıkla anlaşıldığı gibi, kombinelerimizdeki revize oranı bir önceki sezona göre, %4 daha düşük gerçekleşmiştir.

Sezonluk kombine kart satışı başladığında 700.00TL'ye olan ücrete 8+4 taksit (Fenerceill kullanıcılarına +4) uygulanmaktaydı.(Aylık taksit oranı 58.00 TL'idi.)

Bugün ise 700.00 TL karşılığı kale arkası tribünlerimizden kombine alan taraftarlarımız bu bedeli dilerlerse 6 taksitte ödeyebilirler. Kendileri eğer faturalı Fenercell GSM hattı kullanıcısı iseler 6+4 kombine kartı bedelini 10 taksitte ödeyebilmekteler. Bu da aylık 70.00 TL'lik taksit kolaylığı sağlamaktadır..

Yine kombine kartı taraftarlarımız için şu önemli hatırlatmaları yapmakta yarar görmekteyiz:

-Fenerbahçe Futbol takımımız bu sezon Şükrü Saracoğlu Stadımızda 17 lig, 1 özel, 2 UEFA Avrupa ligi ön eleme, 3 UEFA Avrupa Ligi Play-Off karsılaşması, en az 2 Fortis kupası olmak üzere en az 25 maç oynayacaktır. Temennimiz bu sayının daha da artmasıdır.
25 maç üzerinden basit bir hesap yaparsak 700.00 TL kombine kart sahibi taraftarımız bir maçı 28.00 TL ödeyerek izleme imkanına sahiptir.Yani maç başına 55.00 TL yerine 28.00 TL. ödeme imkanları da mevcuttur ki,kulübün aldığı bu ücret içerisinde %45 kesintiler mevcuttur.

Tüm bu rakamlar ve analizlere bakıldığında kombine kartı kullanan taraftarlarımızın önemli avantajları olduğu aşikardir.

-Maça gelemeyen kombine kartı sahipleri için yeni bir hizmet başlatmayı planlamaktayız. Buna göre taraftarımız herhangi bir sebeble maça gelemeyecekse külübe bildirimde bulunacak, kulüp bu bileti satıp,kombine kartı sahibi taraftarımıza bedelini ödeyecektir. (Tüm giderler düştükten sonra)

-Taraftarlarımız diledikleri takdirde maç günü Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki biletix gişesinden %10 ödemeden, yani 55.00TL'lik biletleri 50.00 TL'den alabilmektedirler.

-2009 – 2010 sezonuna ait kombine bilet satışlarımız 31 Ağustos tarihinde sona erecektir. Bu tarihten itibaren ise kesinlikle kombine satışı yapılmayacaktır.

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak taraftarlarımızdan dileğimiz, bu denli düzeysiz, seviyesiz, mesnetsiz yanlı ve yalan haberlere itibar etmemeleri.

"Hep Destek Tam Destek" sloganımızın gerçek sahibi Fenerbahçelileri, belli kişi ve kişilerce kulübümüzü yıpratmayı hedefleyen, tahrik ve tahrip içeren bu asılsız iddialara karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Değerli Fenerbahçelilere
Ve kamuoyuna duyurulur.

Fenerbahçe Spor Kulübü

7 Ağustos 2009 Cuma

Özel Tribün’deki yerler tükeniyor


Stadyumumuzda 2009/2010 sezonu süresince geçerli olacak kombine kartların satışı sürüyor. Yönetim Locası yanında yer alan Özel Tribün için çok az sayıda yer kalmıştır. Maç keyfini Özel Tribün'de yaşamak isteyen taraftarlarımıza duyurulur.

4 Ağustos 2009 Salı

UEFA’dan Stadımızda inceleme



UEFA yetkilileri, UEFA Avrupa Ligi grup maçlarında, yayıncıların yerleri ve kamera pozisyonlarıyla ilgili olarak Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda incelemelerde bulundu. Ziyarette Dış İlişkiler Müdürümüz Turgut Acar, Stat Müdürümüz Ayhan Bak'ın yanı sıra yayıncı kuruluş temsilcileri de hazır bulundu.



1 Ağustos 2009 Cumartesi

Federasyon ‘Türkiye cıvıl cıvıl’ diyor, Euro 2016’ya asılıyor

Türkiye’nin 2.3 milyar Euro’luk ekonomik büyüklüğü bulunan Euro 2016 adaylık sürecini değerlendiren TFF Başkanı Mahmut Özgener, “Turizm potansiyeli, büyük şehirleri ve futbol sevgisiyle aday ülkeler arasında en cıvıl cıvıl olanı Türkiye. Bu turnuvaya ev sahipliği yapabilecek en iddialı ülke de biziz” dedi.

EURO 2016 için Türkiye’nin kağıt üzerinde en iddialı ülkelerden biri olduğunu söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, “Turizm potansiyeli, büyük şehirleri ve futbol sevgisiyle bu organizasyon için en cıvıl cıvıl ülke Türkiye. Tüm projelerimizi beklentilere göre hazırlıyoruz. Stadyum projeleri ve diğer alt yapı çalışmalarına özen gösteriyoruz. Ancak bu iş biraz da lobi işi” dedi. Özgener, Türkiye’nin toplam 2.3 milyar Euro’luk bir ekonomik büyüklüğü bulunan organizasyon için Fransa, İtalya ve İsveç-Norveç ortaklığıyla yarıştığını vurguladı.

3 önemli etkisi var

Euro 2016’nın Türkiye açısından çok büyük bir önemi olduğunu belirten Mahmut Özgener, çalışmaları şöyle anlattı: “Bu işin çok büyük bir ekonomisi olduğu unutulmamalı. Euro 2016’nın üç önemli etkisi bulunuyor. Ekonomik, imaj ve altyapı. Bu organizasyonla yeni istihdam alanları, yeni turizm kitleleri ve tüketimin artması sağlanıyor. Altyapı alanında baktığınız zaman yeni stadyumlar, caddelerin, havalimanlarının ve otellerin modernizasyonu gibi projelere start veriliyor. ”

Takım sayısı artıyor

Avrupa futbol şampiyonasının 2004’ten 2008’e cirosal açıdan yüzde 60 büyüdüğünü belirten Mahmut Özgener, şu bilgileri verdi: “2016 yılında bu turnuvada mücadele edecek takım sayısı da artacak. Artık 16 ülke yerine 24 ülke bu turnuvada yer alacak. Maç sayısı da 31’den 51’e çıkacak. Bu artışla cirosal büyümede de yüzde 50’lik bir artış yaşanacak. Euro 2008 organizasyonunda 1.1 milyon bilet için 8.7 milyon bilet talebi geldi. Biletlerin değeri 140 milyon Euro’yu buldu. ”

Statlara 400 milyon Euro

Euro 2016’ya yönelik mevcut ve yeni stadyumlar için 400 milyon Euro’luk bir yatırım planladıklarını söyleyen Mahmut Özgener, projeleri şöyle sıraladı: “Stadyum yatırımlarının 400 milyon Euro’yu bulması bekleniyor. UEFA’nın organizasyon şirketi Euro 2016 için 600 milyon Euro’luk bir harcama yapacak. Turizm harcamaları ise 1 milyar Euro’yu buluyor. Reklam ve tanıtım harcamalarına ise 250 milyon Euro harcanacak. Telekomünikasyon cirosunun 10 milyon Euro’yu bulması bekleniyor.”

Doğu’ya 20 milyon Euro’luk yatırım

DOĞU ve Güneydoğu’nun futbol açısında önemli bir potansiyel olduğunu dile getiren Mahmut Özgener, bu bölgelerle ilgili çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Bu bölgeye 20 milyon Euro’luk bir yatırım planlıyoruz. Stat olmayan 15 il ve ilçeye 5-6 bin kişilik stadyumlar yapacağız, futbol okulları kuracağız. Bunda Avrupa Birliği (AB) fonlarından da yararlanacağız. Bu projenin 15 milyon Euro’luk kısmını AB karşılayacak. Geri kalanını ise biz yapacağız.Spor sevgisini geliştireceğiz.”

Lisanslı taraftar ürünü satabileceğiz

TÜRKİYE Futbol Federasyonu’nun artık şirketleşmeye de gidebileceğini hatırlatan Mahmut Özgener, şu bilgileri verdi: “Lisanslı taraftar ürünlerine yönelik bazı çalışmalar yapıyoruz. Milli Takım ürünlerini kendi mağazalarımızda da satabileceğiz. Ancak bunun yanı sıra bir çok şirketle ortak hareket ediyoruz. Bu ürünleri onların mağazalarında da satabiliriz. Bu konuda bir çok projemiz var.”

7.2 milyon TL’lik para cezası kesildi

TÜRKİYE Futbol Federasyonu’nun 30 Nisan 2009 tarihi itibariyle sona eren 11 aylık ara döneme ait finansal tabloları hakkında da konuşan Mahmut Özgener, şunları söyledi: “2009-2010 bütçemizi yüzde 8 artışla 182 milyon TL olarak belirledik. Geçtiğimiz sezon futbol kulüplerine kesilen cezalar artarak 7 milyon 274 bin TL’ye ulaştı. Eğitim gelirlerimiz de sürekli artıyor. Geçtiğimiz yıl 1.6 milyon TL’lik gelire ulaştık.”

Statta gelir kaynağı değişiyor

EURO 2016 sürecinde projeleri hazırlanan stadyumlar üzerinde çalışmalar yürüten TFF Yönetim Kurulu üyesi Zafer Yıldırım, modern statlarda aranan özellikleri şöyle anlattı: “Artık statlarda sadece futbol maçı oynansın istenmiyor. Ailelere dönük eğlenceler, seyircilerin statlarda daha çok vakit geçirmesi, gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi gibi kriterler öne çıkıyor. Bunun yanı sıra yeni stadyumlarda çevreci teknolojiler de ön palana çıkıyor. İlk planda UEFA’ya sunulacak şehirler arasında İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Antalya ve Kayseri bulunuyor. Yedek şehirler arasında ise Eskişehir, Adana ve Trabzon yer alıyor.”